Wednesday, September 11, 2013

Ketahui tanda-tanda anda sedang hamil


Jom mommies out there, sharing kali ni berkenaan tanda kehamilan. Terasa perlu berkongsi ilmu ini sebab dulu saya pun tak perasan saya hamil sedangkan kandungan dah masuk 5 minggu. Ini kerana period hanya lewat 2 hari dan tiada tanda-tanda hamil. Saya pasti, ramai wanita yang tidak sedar dan tidak tahu yang mereka hamil. 

Ape lagi, jom kita tengok tanda-tanda anda sedang hamil

10 Tanda-tanda anda Hamil

1. RASA LAPAR YANG BERPANJANGAN

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.

2. 
PERUBAHAN PADA WARNA DI SEKELILING PAYUDARA

Sekiranya kulit di sekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanapun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.

3. KERAP MEMBUANG AIR KECIL

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan merasa kerap untuk buang air.

4. MERASA TAK BERMAYA

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

5. SAKIT DAN TEGANG PADA BUAH DADA


Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.

6. PENDARAHAN IMPLANTASI DAN SENAK PADA ARI-ARI
Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.

7. RASA LOYA DAN MUNTAH

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandng.

8. SUHU ASAS BADAN TINGGI BERPANJANGAN
Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras suhu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.

9. “MISSED PERIOD”
Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.

10. UJIAN AIR KENCING YANG POSITIF
Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan Tahniah!Ok, jika anda dapat tanda-tanda seperti di atas..bersedialah untuk menerima orang baru dalam hidup anda..Carilah ilmu sebanyak mungkin berkenaan pemakanan semasa hamil, penjagaan diri dan sebagainya.


p/s : Dan jangan lupa dapatkan vitamin hamil anda dari saya untuk anda kekal bertenaga dan mengurangkan alahan serta untuk memberi khasiat terbaik buat kandungan anda.

No comments:

Post a Comment