Thursday, August 29, 2013

KENCING TAK LAWAS (PUNCA DAN CARA ATASI)




Morning guys

Pernah tak korang alami kencing kotor??ataupun korang tak pernah dengar??ok takpe, kali ni nak share sal kencing kotor especially di kalangan wanita.

Before this, saya penah dengar jugak pasal penyakit ni, tapi tak ambil port pun..
Haa lebih kurang "ada aku kisah"..haha
Maklumlah kita ni selagi tak kena atas batang hidung sendiri, kita tak kan ambil kisah kan.
Lepas alami masalah kejap2 nak terkencing n rasa xhabis bila kencing tu..baru saya tahu yang saya dah kena penyakit ni.

Al kisahnya masa hari raya ketiga, kami ondaway ke sabak bernam..nak g beraya umah mertua
Masa nak bertolak, dah kencing 2 3 kali..so bila terasa nak kencing lagi..rasa dah malas nk gi toilet..
Saya pun selamba badak tahan kencing selama sejam
Lepas tu, mintak hubby stop kejap kat stesen minyak sebab tak tahan sangat
Then, bermula la episod duka
Perghhh sakit nye nak keluar kencing pon, yang keluar setitik dua je pn..berjam-jam la saya kat dalam toilet tuh nak bagi lega.
Mental orang-orang yang tunggu turn tu sampai beratur panjang..maklumlah musim raya..toilet kat stesen minyak memang laku habis

Haa korang pernah rasa macam ni tak:

  • Kerap ke toilet..Lebih 10 kali dalam sehari (Kalau boleh nak tido dalam tu)
  • Masa nk kuar kencing rasa pedih2, perit, air kencing pun panas je.
  • Kencing tak puas(macam ada lagi air kencing yang nak keluar tapi xkeluar2 pon)
  • Kencing tak habis
  • Sakit pada bahagian ari2 (ni memang jelas..rasa perut ni bengkak aje)
  • Tak leh nak tahan kencing (ada jugak yang terkucil tengah jalan)
  • Kadang kala alami kencing berdarah (doktor cakap ada darah sikit dalam air kencing)
  • Demam

Jom check it out ape puncanya

  • Kurang minum air (Air kosong yea bukan air manis)
  • Suka tahan kencing (lepas ni kalau nak kencing je cepat2 la tunai hajat tu..lagi2 pada wanita yang dah bersalin..bahaya tahan-tahan ni..Alert k!!)
  • Hygiene -Kena jaga kebersihan dalaman yea  (Saya jaga pon kena jugak, dah nak terkena, redha jela)


Ubat untuk pulihkan masalah ni??


Masa kena penyakit ni dalam sehari lepas tu, saya g klinik n then doktor ada cakap puncanya..(macam kat atas yea)..so bila kurang minum air masak, kencing kita dah dijangkiti kuman
Bila kita tahan kencing, kuman yang ada tak leh nak keluar..itu yang jadi macam tu
Jelas tak penerangan ni..saya cakap lebih kurang apa yang doktor gtaw (dah ingat2 lupa)

So doktor bagi ubat lawas kencing (cecair)..antibiotik..habis RM75
But for me..ia lambat berkesan..dah telan ubat 2 3 hari..still got no changes..
So, tak leh jadi ni, saya terus ke farmasi cari ubat lawas kencing yang boleh bagi on spot punya effect
Terus dia bagi URAL..(same as recommended by my fren)
Murah je uolss RM 1.50 je..balik bancuh dalam air suam tghari tu n then malam terus pulih macam sediakala..i like!!Hilang seksaku...heheh



Dah, so sape2 yang ada masalah kencing tak lawas..boleh cuba ural ni yea...If nak cuba shaklee, boleh ambil alfalfa..ia juga bantu atasi masalah kencing kotor ni..

Hope entry kali ni boleh bagi manfaat n pengetahuan pada korang semua.

Sekian


Puan Norehan | Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID 960213 | SMS/WHATSAPP 016 993 0543
Emel: norehansetapa@yahoo.com

P/s: Sesiapa yang berminat nak dapatkan vitamin dan supplement shaklee boleh roger2 yea..semua jenis vitamin ada, dari ibu menyusu, hamil, vitamin untuk cantik, untuk kurus..harga ikut bajet anda..

67 comments:

  1. saya pn sllu jadi mcm tue btw thnks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea memang selalu akan jadi terutama kalo selalu tahan kencing kan..sama-sama miga bermanfaat

      Delete
  2. ural tu ape.. oral salts yg mnum time dmam tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes...oral salt 2 byk kegunaan...masa u batuk pun blh ambik...awal2 pg u minum...3 kali sehari lah...tp jgn beli yg perisa oren...yg ori punya...bungkusan warna silver..

      Delete
    2. tapi kalau doc bagi yang perisa oren ok ker? kencing tak lawas dari sabtu sampai la ini. huhuu

      Delete
    3. maaf ya, untuk makluman, Ural & ORS ( oral rehydration Salt) tak sama..
      Ural ni lebih specific untuk kencing kotor, untuk melegakan keradangan saluran kencing

      ORS ni untuk kepada yg muntah2/cirit2 untuk seimbangkan elektrolit dalam badan akibat kehilangan semasa cirit/muntah

      safira : boleh je berperisa oren, no harm
      semoga bermanfaat :)

      Delete
    4. Yea ural untuk kencing tak lawas..serbukk..tak sama dengan oral salts

      Delete
    5. Ermmm.. Yup ors n ural tak sama. Pastu apa kaitan batuk dgn ural. Jgn memandai oiii.

      Delete
  3. Salam akak hanya untuk wanita je ke ubat ural 2? Adess

    ReplyDelete
  4. ubat oral ni khas utk sesiapa shj. lelaki or pmpn blh

    ReplyDelete
  5. Betul kata kak nadiah othman tuu.. its different :)

    ReplyDelete
  6. Timakasih ya sangat2 berguna tip ini tapi belum cuba lgi

    ReplyDelete
  7. sy pn gne ural.. alhamdulillah mmg berkesan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..benda baik kita share sesame yea..moga beri manfaat pada semua..

      Delete
  8. kalau kita teruskan minum ural 2 dapat tak??wlaupun dah sembuh dri kncing kotor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiona, boleh jer. Masa saya pergi jumpa doktor, dia suggest kita minum jer, especially bila rasa macam nak dapat kencing kotor tu

      Delete
    2. Yea betul..kalo agak-agak nak terkena tu..cam rasa start kencing tak berapa nak puas..cecepat minum ural..akak sentiasa spare just in case standby la..hehhe

      Delete
  9. Replies
    1. Encik kena tny farmacian..akak xpasti pulak

      Delete
  10. Alat bantu solat utk kencing tak lawas...alatbantusolat.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Alat bantu solat utk kencing tak lawas...alatbantusolat.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. salam.. tumpg tnya...mna bole sy dptkn prodak ural ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh beli di Guardian. Baru-baru ni saya pun beli Ural ni. 12 sachets dalam RM22 gitu.

      Delete
  14. Saya baru je kena kencing tak lawas ni. sakitnya taktau la nak cakap mcm mana. Saya cuba kencing jugak walaupun sakit yg teramat. lepas kencing saya duduk dlm 15 minit. kemudian minum segelas air. alhamdulillah beransur pulih on the spot. Tapi lepas pulih tu jgn pegi terus kencing sbb takut sakit tu dtg balik. sekadar berkongsi :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tahu..seksa menitik air mata kan..tuhan aje tahu sengsara..

      Delete
  15. Saya pernah ambil ural tue.
    Tapi tak jalan la.
    Last2 ambil ginger baru terasa leganya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ginger tu nk Mkn Mcm mana rebus ke minum airnya?

      Delete
    2. Mungkin masa tu teruk kot kan...sebb tu tak berapa jalan..apepon depends pada situasi semasa n tindakbalas badan kita pada ubat..

      Delete
  16. salam untuk orang mengandung boleh amek ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm dear..cuba tny kt frmasi..akak tak sure

      Delete
    2. Wslm dear..cuba tny kt frmasi..akak tak sure

      Delete
  17. salam untuk orang mengandung boleh amek ke?

    ReplyDelete
  18. Sy alami kencing yg x lawas ...mcm x puas sgt dn rasa x selesa d ari2 blh ke ambil ural ni.lagi2 masa nk tidur mlm seksa sgt

    ReplyDelete
  19. Sy alami kencing yg x lawas ...mcm x puas sgt dn rasa x selesa d ari2 blh ke ambil ural ni.lagi2 masa nk tidur mlm seksa sgt

    ReplyDelete
  20. boleg saya tanya ? kalau pembesaran prostat dgn kencing tidak lawas adakah tanda tandanya sama ?

    ReplyDelete
  21. boleg saya tanya ? kalau pembesaran prostat dgn kencing tidak lawas adakah tanda tandanya sama ?

    ReplyDelete
  22. Ha ni tgh alaminya lah...esok siang2 nk kena p cari gak la ni....tgk kt bt gjh no hrga bpe...biasa murah je....

    ReplyDelete
  23. Ha ni tgh alaminya lah...esok siang2 nk kena p cari gak la ni....tgk kt bt gjh no hrga bpe...biasa murah je....

    ReplyDelete
  24. rasa malam tadi . baru je kencing tapi rasa x puas . tapi xde pulak rasa sakit nak kencing ke apa , n boleh tido malam tadi . saya mmg selalu tahan kencing . aduiii tobat x tahan dah 😭 kena pergi cari ural tu la .

    ReplyDelete
  25. Anda ada masalah kencing tak lawas...whatsapp 0176607841 som...saya ada jalan penyelesaiannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, jika sudi boleh berkongsi disini tak :)

      Delete
  26. Boleh juga minum air rebusan barli. Rebus sampai keluar kanjinya kmudian minum. In Shaa Allah Mujarab.

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillah lrpas baca komen ni,sya trus g beli...1 packet rm1.60 je...lpas mnum secawan then tdo,after 30 mnit trus dah ok...thanks ye

    ReplyDelete
  28. Mlm td sy kena UTI ni. Google jumpa blog ni. X thn sgt sy kejut asben pukul 2.30pg ke klinik sbb dr 11mlm sy asyik ke toilet je. Pedih n sakit sgt. Dan mlm td doc pun bg ubat ni. Sy x berani nk memandai bli sbb br buat embrio transfer isnin tengahari yg lalu.

    ReplyDelete
  29. Sambung komen. Doc x berani nk bg antibiotik sbb ET tu. Anyway Terima kasih utk info ye.

    ReplyDelete
  30. sy tengah tak boleh tidur ni. Dah banyak kali pi kencing, keluar sikit2. Kalau bolih nak pi farmasi sekarang tapi semuanya dah tutup. Esok sys cuba.

    ReplyDelete
  31. Dah cuba. Beli 2 packet. Tak sakit lagi. Rasa nak kencing kurang kekerapan. Nampaknya malam ni boleh tidur nyenyak.

    ReplyDelete
  32. Betul akak sy dh try ural tu..lebih berkesan drpd ubat2 lain..sakit mcm x dak life dh klau kna hahaha..lps ni kna try alfalfa plak..

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. Hello. Akak nak tanya jikalau akak tahu samada boleh diminum dengan segera ke tidak? Kerana beberapa jam yang lalu saya ada telan 2 capsules yang mengobati kencing tidak lawas. Still effect dia lambat, still rasa panas badan.. Now saya dah beli Ural baru2 ni, tapi tak berani nak minum on the spot kerna takut mixed up dengan capsules yang saya telan beberapa jam yang lalu. So akak ada any recommendation? But it's okay kalau akak tak pasti. Mana lah tahu akak dapat beri recommendation ke..

    ReplyDelete
  35. kena makan brapa sachet untuk pulih betul bgi kncing tak lawas ni ?

    ReplyDelete
  36. nasib jumpa blog ni. thanks ya for the info. dh 5 hari rasa cam x lawas kencing ni.

    ReplyDelete
  37. Orang lelaki kalau kena kencing tak lawas, samada ada batu karang, tak pun buah pinggang. Satu malam tu, dlm kul 4:00 pg, sy nak tido la, sambil guling2 tu, tiba2 pinggang sblh kiri sy sakit gila menyucuk2. Mengiring ke sana tak selesa, sini tak selesa, serba tak kena! Dkt stgh jam dok melayan sakit tu, pastu tetiba rasa nak muntah, sambil jalan tertunduk2 sakit pinggang, sy gagahkan jugak g toilet sbb terlalu mual. Dah sampai kt toilet, pergi jolok tekak, lepas muntah igtkan rasa lega rupanya makin teruk. Sampai terasa dalam mulut tengah kemam besi yg berkarat, rasa mcm logam. Itu jam dah berpeluh2 dh. Masuk bilik semula dan try baring. Sama je tak okay. Pastu terasa mcm nak kencing pulak, gagahkan badan pergi kencing, sekai air kencing kuar warna coklat2 pekat gitu. Terus rasa mcm ada something wrong dkt sy ni, mcm tak sihat, sy kejutkan housemate n mnta bawa sy ke emergency Pantai Hospital. Sampai2 hospital, nurse amek blood pressure dan demam. Sambil tu diorg mnta sy kencing utk buat urine test lepas sakit blkg hilang sambil diorg bg injection pain killer dkt bontot. Lama jugak sy tggu sakit tu kebah, dkt sejam dok menelentang atas stretcher hospital tu. Lepas rasa mcm sakit pinggang tu dah takde, sy pergi toilet dan kencing dlm cup urine tu. Warna air kencing still lg coklat (sy ada gambarnya), lepas tu sy bg pada doktor utk dibuat urine test. Doktor ckp result kua dlm sejam dua. Sambil sy tggu tu sy baring semula dkt stretcher tu. Then beberapa jam kemudian, doktor bawa result urine test sy dan xplain pd sy yg sy terkena UTI. Doktor bg sy antibiotik n ural sachete utk 3 hari makan. Lepas 3 hari makan ubat2 tu sampai habis, ada satu malam tu sy kerap kencing malam. Hampir 3-4 kali dalam tempoh 15 minit! Sy tanggung seksa tu selama 3 hari. Pada malam ahad tu, sy google la pasal air kencing tak lawas, byk info yg sy dpt. Sambil2 nk tido esok nak kerja, sy rasa tak sedap hati, dalam hati kata esok g kerja kena singgah klinik g check. Pukul 8:30am sy swipe in, kul 9 sy kua g klinik. Lepas cerita masalah sy yg minggu lepas sy kena sakit pinggang sampai terpaksa pergi emergency pantai, doktor tu berubah muka. Dia pulak risau, dia mnta sy kencing utk test. Beberapa minit kemudian, doktor pggl sy semula n beritahu yg dlm air kencing sy ada kuman dan pasir2 halus (batu karang). Dia xplain pd sy apa sy kena buat n minta sy refer ke pakar. Sy mnta direfer ke pantai hospital , pakar urologi pada hari yg sama pukul 1:30pm appointment. Sesampainya sy di klinik pakar dkt pantai tu, sy cerita masalah2 sy, n doktor tu buat ultrascan dan nahhh nampak batu2 karang. Kemudian doktor tersebut mnta sy buat x-ray dan CT scan. Setelah doktor terima result2 xray dan ct scan, doktor mengesahkan sy ada 4 biji batu karang. 2 di buah pgg kiri, satu di buah pgg kanan dan satu lg di pundi kencing (yang ini punca kencing tak lawas dan sakit pinggang). Stlh di pggl semula untuk xplain pasal btu karang, doktor tersebut mnta sy buat bloodtest pulak (tp resultnya dpt dlm 2-3 hari dan akan dihantar terus ke doktor tersebut). Doktor bg sy ural sachete sahaja dan suruh sy minum 3 liter air satu hari . Utk makluman, sy kena skit pgg tu pd 13hb jun 2017 (mggu dpn raya oii). Hari kames semggu selepas raya, sy follow up check up, satu yg dkt pundi kencing dah kua, skrg masih tggu lg 3 nak kua. Utk pengetahuan, kali terakhir sy kena sakit piggang adalah pada 13hb jun sahaja, sehingga kini sy bernasib baik tak kena skit pinggang. Doakan sy utk next check up, 3 bulan dari skrg. Harap2 ada berita gembira yg kesemua batu karang tu dah keluar. Buat masa ni, sy cuma amalkan minum air masak 3 liter sehari atas nasihat doktor tersebut dan sy tak ambil apa2 ubat atau beli mana2 ubat utk kes batu karang sy. Sbb doktor tu pun tak bg apa2 ubat, ubatnya minum air sahaja. So sy berfikiran positive jela. Terima kasih semua. Kalau nak tahu apa2 bole wasap sy 0176910851.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masa skrg ni, yg merisaukan sy, dan membuat sy terngiang2, stress sepanjang masa ialah apakah maknanya ada satu result dlm bloodtest sy pihak hospital boldkan tulisannya. Result tu sy tulis dkt google, lepas baca info2 tersebut, apa yg boleh sy relatekan ialah result tersebut ada kena mengena dgn masalah buah pinggang. Resultnya iaitu bagaimana bagusnya sistem tapisan buah pinggang sy. Markah result dkt situ la yg kena bold dan markahnya 84 (kalau ikut skala, lebih elok kalau melebihi >90). Time sy google ni, sy dh rasa menyesal gila, takkan la buah pinggang problem kot. Tambah2 lagi skrg ni sy kencing berbuih je (salah satu simptom buah pgg problem). Buat masa skrg ni terus terang sy ckp, sy mmg tak tenteram dan resah hati je fikir pasal buah pgg. Tengok la, nanti sy nak g buat check up bloodtest n urine test utk buah pinggang. Sy sampai sedih skrg ni dok pikir benda ni, rasa mcm nak takut nak pergi jumpa doktor buat check up. Takut nak dgr resultnya mcm mana. Hm :( :(

      Delete