Monday, September 2, 2013

Kurus Dengan Lecithin shaklee


Kurus dengan lecithin shaklee, wah macam menarik je kan. Teruskan pembacaan anda untuk ketahui bagaimana kisah seorang wanita berjaya kurus dengan mengamalkan pemakanan secara betul di samping mengambil lecithin sebagai agen pemecah lemak untuk kurus ataupun mendapatkan berat idaman beliau.

Layan gambar dulu, credit to Ibuhakimhaikal.com



Ini lah saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..

Saya mula sedar yang badan naik sejak anak ke 2 saya berumur 6bln..selera makan membuak2..dan badan juga bagai dipam2..lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya tak boleh nak diet beria2..jadi saya bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan..yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu...

Jadi saya mula berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu..sebab saya sayangkan seluar tu..dan tambah lagi saya sayangkan badan saya yang slim masa anak dara dulu..ceh..slim ke..haha..

Jadi jom saya sharekan apa yang saya buat bermula dari bulan 3 tapi yang betul2 dietnya dari bulan 6 2011 ni lah..
  1. Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit..ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah..memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa..
  2. Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..
  3. Saya kurangkan fastfood(No KFC, No Pizza)
  4. Saya bersenam dalam rumah je..senaman ape yang saya buat ye..saya skippingdan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh..mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..
  5. Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah..baru mula 2 bln..saya ambil program "Shape Your Body"..buat ape dengan program ni..sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic..memang terbaekkk..
  6. Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup..mula2 memang tak seleralah nak makan tapi "alah bisa tegar biasa"..
  7. Saya banyakkan minum AIR MASAK..sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..
  8. Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api..haha..maklumlah saya orang N9..
  9. Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE..sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..
  10. Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya..dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29..macam tak caye je..tapi kene percaya... ;)
Memang lambat untuk saya daptkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga..tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg..BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu..

SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni..sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus...biar lambat asalkan selamat..

Jom saya sharekan info produk lecithin Shaklee yang boleh bantu anda untuk DIET. Moga ia bermanfaat pada anda.


Kepentingan Lecithin:

Asasnya, lecithin berfungsi sebagai pemecah lemak(fat emulsifier). Lecithin boleh didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.


Kandungan Lecithin:


  • Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan..tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya,jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  • Kolin – satu komponen neurotransmitter
  • Asetikolina –membekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

Kegunaan Lecithin

  • Untuk proses metabolisme, pelarut untuk kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)

          Sebab tu ia membantu mencegah penyakit seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yang mengeras

  • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolesterol
        -Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)
        -Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian
  • Menurunkan total serum kolesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
  • Membantu kawal paras triglycerides
  • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak-lemak yang tersekat di salur pembuluh darah
  • Mengurangkan kesan buruk akibat kolesterol berlebihan

Penting untuk Fungsi Otak

  • Lecithin ialah makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) .
  • Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease.
  •  Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan


Untuk kecantikan

Lecithin membekalkan zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.


Untuk Penghadaman

Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil "bile" daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman


Untuk SEL
  • Lecithin penting untuk mengangkut dan menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
  • Choline dan lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel dalam tubuh badan kita
  • Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

Untuk Kesihatan KARDIOVASKULAR (Sistem Jantung)

Sebagai fat emulsifier yang mana penting untuk sistem perlundungan jantung.
Melancarkan pergerakan darah ke jantung dengan memecahkan lemak yang tersekat dalam saluran pembuluh darah.


Untuk Penghidap INSOMNIA (Penyakit Sukar Tidur)

Lecithin juga dikatakan sebagai sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur
Ia menampung kekurangan hormon yang menyebabkan insomnia


Kegunaan Lain

  • Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.

Sekarang anda dah tahu kan betapa banyaknya fungsi lecithin ni, bukan saja sebagai agen pemecah lemak malah pelbagai khasiat laen. So, jom jadi sihat dengan kurus bersama lecithin shaklee..bakar lemak-lemak yang tidak diperlukan. Say no to OBESITI.



Puan Norehan | Shaklee Independent Distributor
016 993 0543 | Shaklee ID 960213
norehansetapa@yahoo.com



p/s: Jangan harapkan lecithin semata, pemakanan kena jaga juga..jika asyik makan tidur2..tiada sebarang aktiviti fizikal dilakukan..produk berjuta ringgit pun tidak akan dapat membantu anda..


No comments:

Post a Comment